vanliga frågor (FAQ)

Är bambugolv lika hårt och hållbart som andra typer av golv?

Absolut. Regelbundet vanligt pressade eller sid-tryckta bambu (se stilar) golv är till och med lite hårdare än ek, så golvet kommer att hålla under en mycket lång tid. Den komprimerade High Density® versionen är ännu hårdare än de hårdaste tropiska hårda träslag och kan därför även tillämpas i högtrafikerade områden i kommersiella projekt. Alla MOSO bambugolv har ett mycket tjockt toppskikt, vilket innebär att om man vill, kan golvet slipas flera gånger över tiden.

 

Hur ska bambugolv ytbehandlas?

I huvudsak kan alla vanliga Träbehandlingsprodukter även användas på bambu. Valet av en viss yta (olja, lack, vax, etc) för ett bambugolv bestäms huvudsakligen av de krav som konsumenterna har med avseende på hårdhet, glans, färg och underhåll. För mer information hänvisas till efterbehandling på denna webbplats.


Är bambu ett miljövänligt val? Är bambu skogar nerskärda för produktion av bambugolv?

Egentligen, är nerskärningen av bambu det viktigaste ekologiska argumentet som gör bambu så unikt. Varenda år utvecklar moderplantan många nya bambu stjälkar som växer till sin fulla längd (upp till 20 meter) på bara några månader. Därifrån tar stammen ca 5 år för att få den nödvändiga hårdheten för användning i hållbara produkter. I ett välskött, moget bambu plantage kan de 5 år gamla stammar skördas varje år, samtidigt som storleken på skogen förblir intakt. För mer information om miljövänlighet i MOSO bambu produkter gå till hållbarhetsavsnittet på denna webbplats.

 

Är pandabjörnen hotad av produktionen av bambugolv?

Inte alls. Man bör förstå att pandabjörnar (både den lilla pandan och jättepandan) bor i de bergiga områdena i centrala Kina där de huvudsakligen använder de lägre arter av bambu som främsta näringskälla. Alltså bor de långt borta från de områdena där de gigantiska Moso bambu arter växer, det är dessa som används för att producera bambugolv. Dessutom är Moso bambu arter som inte ens ett erkänt livsmedel för pandabjörnar. Så produktionen av Moso bambu golv gör absolut ingen fara för pandabjörnarna!


Hur kan en platt bambugolv bräda göras från den runda och ihåliga bambun?

På kort,stjälkarna delas upp i olika band som är flådda och hyvlade för att skapa rektangulära raka remsor. Dessa remsor kan behandlas på olika sätt för olika färger och pressas sedan ihop för att skapa en bambugolv bräda. För en fullständig förklaring av produktionsprocessen hänvisas till följande sida.

 

Vad är komprimerad bambugolv?

Komprimerad bambugolv är en speciell typ av bambugolv där grova bamburemsor pressas ihop under högt tryck för att skapa ett golv med en hårdhet överlägsen alla andra tropiska hårda träslag. Strandvävt bambugolv har ett elegant slumpmässigt linjemönster vilket uppskattas av många kunder. MOSO använder termen "High Density®" för sina strandvävda bambu golv, och erbjuder denna stil i de flesta av sina produktgrupper.

 

Vad är karboniserat bambu golv?

Karboniserat bambugolv är den term som används för bambugolv gjorda av remsor som ångats för att skaffa en ljusbrun färg. I MOSO's sortiment är karboniserat bambugolv märkt under färgen caramel.